Szorongás testi okokból kifolyólag? Igen, ilyen is van!

Érezheted úgy, hogy többet aggódsz, idegeskedsz az átlagosnál, pedig látszólag nincsen különösebb oka. Ilyenkor mindig érdemes először is alaposan végiggondolni, hogy biztosan nem történt-e bármi a közelmúltban, amire talán nem is figyeltél oda túlzottan, mégis jobban megterhelhette a szervezetedet, mint az átlagos hétköznapok.

Volt-e például egy hosszabb, stresszesebb időszak a munkahelyen? Egy nehezebb vizsgaidőszak? Egy elhúzódó betegség, baleset, műtét? Bármilyen párkapcsolati probléma: elutasítás, szakítás, válás? Bármi olyasmi, ami megingatta a hitedet önmagadban, ami által veszélybe került a jelenlegi életminőséged, vagy valamilyen gond bárki vagy bármi olyasmivel, aki vagy ami fontos neked?

Ha a fentiek közül bármelyik is igaz rád, akkor jelenleg még nem kell aggódnod, hiszen valószínűleg nem kóros az állapotod, csupán nehéz helyzetben vagy, kimerült vagy. Ilyenkor a leghasznosabb dolog, amit tehetsz az, hogy lehetőségeid szerint igyekszel pihenni, lazítani. Legyél sokat a napon, a friss levegőn, tölts minél több időt erdőben, vízparton, a természetben! Egyél sok zöldséget, egészséges ételeket, amennyi csak jól esik: ez most nem a fogyókúra időszaka! Igyál sok, tiszta vizet, szedjél organikus vitaminokat! Állapotod valószínűleg idővel rendeződni fog.

Ha viszont egészen biztos vagy benne, hogy a szorongásnak, irracionális félelemérzetnek, illetve az ezekkel együtt járó tüneteidnek nincsen semmilyen konkrét oka, tehát semmilyen múltbeli, jelenlegi vagy közeljövőben bekövetkezendő valós esemény nem zavarhatott meg, akkor könnyen lehet, hogy más áll a háttérben. Ha nagyon erős fejfájás, szédülés, esetleg ájulások kínoznak, ha gyakran vannak alvásproblémáid, esetleg rémálmaid, ha étvágytalanság vagy éppen falásrohamok gyötörnek – hirtelen sokat híztál vagy fogytál –, gondban vagy a társas érintkezéssel: nincs kedved kimenni a házból, legszívesebben nem szólnál senkihez, ha gond van a szexuális életeddel; akkor könnyen lehet, hogy mégis csak szorongástól szenvedsz. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott felkeresned egy megfelelően képzett szakembert, pszichiátert vagy pszichológust, aki szakszerű diagnózis felállítása után segíteni tud a problémádon.

Sokan azt gondolják ugyanis, hogy a szorongás kizárólag az elme problémája. Testünk és lelkünk azonban egy egészet alkot, ahol minden összefügg mindennel. Előfordulhat tehát az is, hogy valójában a szorongással a tested közvetít az elméd felé: baj van! Elképzelhető, hogy olyan testi problémád van, amit eddig nem ismertél, és így próbál a tested jelezni az agyadnak, aki igazából magad miatt aggódik ilyen formában, csak ez még a tudatos szintig nem jutott el.

Tehát, ha a fenti tünetek közül több is igaz rád, huzamosabban fennállnak, és nem vezethetőek vissza egyértelműen valamilyen életeseményre, akkor az is lehet, hogy valamilyen testi betegséged is van. Mindenképpen érdemes tehát felkeresned egy pszichológust vagy pszichiátert, aki tud segíteni a fennálló szorongás kezelésében!

Ameddig viszont bekerülsz a terápiára, illetve ameddig le nem zárult a terápia, addig az Alpha-Stim segíthet elviselni a mindennapokat. Ez a könnyen használható, észrevétlen, mindenhová magunkkal vihető kis eszköz gyógyszer- és hormonmentes segítséget nyújt számodra annak érdekében, hogy könnyebben teljenek a mindennapok, bárhonnan is eredjen a szorongásod!