A racionális félelem és a szorongás közti különbségről

A félelem minden ember számára ismerős érzés. Már az ősember is megtanulta, milyen állatoktól kell félnie és elmenekülnie ahhoz, hogy életben maradhasson. Bizonyára a te életedben is vannak olyan dolgok, melyek félelmet ébresztenek benned. Teljesen természetes élettani jelenség és nincs is benne semmi rossz mindaddig, amíg ez az érzés egészséges mértékben van jelen az életünkben.

Kisgyermek korban még bátrabbak vagyunk és lassan a szülők és a környezetünk hatására tanuljuk meg,

Szorongás vagy félelem?

Abban az esetben, ha a félelem állandósul az életünkben, minden különösebb ok nélkül, szorongásról beszélünk.

hogy mi az, amitől tartanunk kell. A szülők ilyenkor tulajdonképpen óvintézkedéseket tesznek azzal, hogy felhívják a gyermekük figyelmét a leselkedő veszélyekre, ezáltal védve testi épségüket. Sajnos az évek során a félelmek egy része állandósul, vagy eluralkodik rajtunk, megnehezítve mindennapjainkat.

Ha egy konkrét dologtól rettegünk már-már betegesen, fóbiáról beszélünk, ami azt eredményezi, hogy életünk során igyekszünk elkerülni félelmünk tárgyát. Ez lehet valamilyen állat, mélység vagy magasság, de lehet hely is, mondjuk valamilyen zárt tér, vagy például, hogy valaki meglátja egy – szerintünk – csúf testrészünket.

Abban az esetben, ha a félelem állandósul az életünkben, minden különösebb ok nélkül, szorongásról beszélünk.

Ez az alapvető különbség a kétféle érzés között. A félelem mindig konkrét dologra irányul, míg a szorongás megfoghatatlan és nem tudod megmagyarázni, hogy mitől szorongsz.

Azt érzed, hogy feszült vagy, nem tudsz aludni, rettegsz és a hétköznapok is óriási tehernek tűnnek. Az élettered lassan beszűkül, nincs kedved kimozdulni otthonról. Az alváshiány és a nagyfokú lelki igénybevétel miatt kimerülsz, a fáradság mindennapos. Nem keresed az emberek társaságát, a legszívesebben egyedül vagy. Különböző kényszeres viselkedések és evészavarok is kísérhetik ezt az állapotot.

Romlik a koncentrációs képesség, hiszen gondolataidat lefoglalja a folyamatos aggodalmaskodás. A szorongásnak testi tünetei is lehetnek: heves szívdobogás, gyomor és mellkasi fájdalom, hányinger, szédülés, izomfeszülés. Sajnos a huzamosabb ideje tartó szorongásos állapot, abban az esetben, ha nem kezelik, gyakran vezethet depresszióhoz is. A gyakorlatban a szakemberek rögtön gyógyszerekkel próbálják meg orvosolni a problémát, pedig létezik más opció is. A medistim.hu oldalon olyan megoldásokat kínálunk, amelyek nem tabletták szedésén alapulnak.

A konkrét félelemérzés végigkíséri életedet, de nem olyan nagy baj ez. Megvéd a felelőtlen cselekedetek nagy részétől és óvatosságra int. A gond akkor van, ha a félelem átcsap cél nélküli szorongássá és veszélyezteti életed gördülékeny működését. Ha mindennapjaidat megkeseríti, tönkreteszi az emberi kapcsolataidat és a jövőbe vetett hitedet. A lelkedet rágcsálja nap, mint nap, mint egy kis egér. Ne hagyd, hogy így legyen, tegyél ellene, tegyél magadért. Mi a medistim.hu-n segítünk, hogy készülékeink által megismerj egy kemikáliamentes megoldást.

A szorongás legyőzhető és meg is kell tenned érte mindent, hogy legyőzd. Hiszen az élet csodás dolog, élvezni kell mindennap, és ha te mosolyogva éled, a körülötted élőknek is örömöt okozol. Vigyázat, a boldogság ragályos, embertársaid megfertőződhetnek.

Itt találod a részleteket az Alpha-Stimről AID-ről, mely kiváló segítő a szorongás kezelésében!