A pánikrohamok leküzdése

Lehetőségek a pánikbetegség kezelésében

A rendszeresen előforduló rohamok jelentős mértékben megnehezítik a pánikbetegek életvitelét. A váratlanul felbukkanó rosszullétek, ill. a tőlük való félelem negatívan hat mindennapi teendőik elvégzésére, társas kapcsolataikra. A szorongás olyan méreteket is ölthet, hogy a beteg már nem meri elhagyni otthonát, de egyedül sem bír maradni a lakásban, teljesen elveszti biztonságérzetét. Az életminőség romlása súlyos önértékelési zavarokhoz, depresszióhoz vezethet, és a tartósan jelen lévő stressz hosszú távon számos betegség kialakulását is előidézheti.

A fenti problémák megelőzése/megszüntetése érdekében fontos az alapos, egyénre szabott gyógyítás kúra mielőbbi megkezdése, szakember segítségével. Napjainkban háromféle kezelési módszer áll rendelkezésre a pánikbetegség kezelésére:

  • pszichoterápia
  • gyógyszeres terápia
  • pszichoterápia és gyógyszeres terápia együttes kombinációja
  • + 1: az Alpha-Stim készülék használata, önálló kezelési formaként

Benzodiazepinek

Mostanra olyan hatékony feszültségoldók állnak rendelkezésre a pánikbetegség gyógyításában, melyek rövid időn belül csökkentik a pánikroham tüneteit, és hosszú távú kezelés során is eredményesnek bizonyulnak. Ezeknek a benzodiazepin-alapú készítményeknek mérlegelendő hátránya azonban, hogy tartós használatuk függőséghez vezet, így inkább csak a terápia kiegészítéseként javasolt alkalmazni őket.

Antidepresszívumok

A korszerű antidepresszánsok már más kategóriát képviselnek, a hatásuk is eltér a benzodiazepinekétől: míg a szorongáscsökkentők csak az aktuális rohamot képesek megszüntetni, addig az antidepresszánsokkal meg is előzhetjük az újbóli rosszullétek bekövetkeztét (több héten át tartó, kúraszerű alkalmazás esetén!). A modern, ún. szelektív szerotonerg (SSRI) depresszióellenes gyógyszerek biztonságos választást jelentenek a terápiához, kevesebb mellékhatást okozhatnak, mint első generációs elődeik.

Pszichoterápia és kombinált kezelés

Enyhébb lefolyású pánikbetegség kezeléséhez sok esetben elegendő a gyógyszerek bevonása nélkül zajló pszichoterápia is, ám nem árt tudni, hogy ez időigényesebb megoldás. Az antidepresszívumok ugyanis segíthetnek a pszichiáter segítségével az ülések alkalmával elért egyensúly fenntartásában, és fordítva: a pszichoterápia is képes fokozni a készítmények hatását, összességében tehát egy stabilabb lelkiállapot közelíthető meg a kombinált módszerrel.

+1 alternatív segítség: Alpha-Stim

A fentiekben taglalt – a pánikbetegség súlyossága, ill. az egyéni preferenciák alapján kiválasztott – kezelési módszerek jelentős mértékben növelheti és felgyorsíthatja az innovatív Alpha-Stim készülék alkalmazása, amely egyéb pszichoszomatikus betegségek (generalizált szorongásos szindróma, depresszió, pszichés zavarok) leküzdésében is rendkívül hatékonynak bizonyul. A 36 éve szabadalmaztatott eszköz fájdalom, mellékhatások és a hozzászokás veszélye nélkül segít a primer (pánikroham közbeni) és a szekunder (pánikrohamot követő) pániktünetek csillapításában, ill. az újabb rosszullétek megjelenésétől való stresszt és félelemérzést is jelentősen enyhíti.

Tudjon meg többet az Alpha-Stim működési mechanizmusáról és a választható készüléktípusokról!

Hogyan segít az Alpha-Stim felépülni a pánikbetegségből?

  • csökkenti az állandósult szorongásérzetet
  • segít ritkítani, majd megelőzni az újabb pánikrohamok bekövetkeztét
  • mérsékli a fizikai tüneteket
  • közreműködik a derűsebb lelkiállapot elérésében és fenntartásában
  • kiegyensúlyozottabb pihenést, jobb alvásminőséget biztosít
  • javítja a koncentrációs képességet.

A felsorolt módszerek között minden beteg megtalálja a számára leginkább megfelelő megoldást, ám fontos hangsúlyozni, hogy az akut vagy hosszan tartó pánikbetegség kezelése sok türelmet és kitartást kíván a páciens, és ugyanennyi támogatást a családtagok, barátok részéről. A gyógyulási folyamat hónapokig, gyakran hosszú évekig is elhúzódik, de kellő odafigyeléssel és a jól megválasztott kiegészítő kezelésekkel, életmódváltással jelentős állapotjavulást érhetünk el rövidebb idő alatt is. A feszültség és frusztráció csökkentésével pedig békés mindennapok lehetőségét teremthetjük meg a terápia során is, így könnyebb utat tehetünk meg a teljes gyógyulásig.