Pánikroham vagy hiszti? Ismerd fel a különbségeket!

„Miért hisztizel már megint? Nem kell ennyire rájátszani, akkor sem fogok neked kötélnek állni!„- biztosan te is hallottál már, vagy te is mondtál már ilyen, vagy ehhez hasonló monológot csemetédnek, amikor hisztizett, például egy szelet csokiért. Ugyanakkor a hisztéria és a pánikroham között nagyon vékony mezsgye húzódik. Aki pedig az utóbbi pszichológiai problémával küzd, azt komolyan kell venni, mert csak orvosi beavatkozással szüntethető meg. Ahhoz, hogy különbséget tudj tenni a fent nevezett betegségek között, ismerd meg a tüneteit!

Pánikroham vagy hiszti? Ismerd fel

A hisztériának, vagy hétköznapi nyelven hisztinek két fajtáját különítjük el. Az egyik egy felfokozott érzelmi állapot. Kontrollhiány következtében alakul ki, ami sokszor jár érzelmi zsarolással, figyelemfelkeltő cselekvéssel. Ez főleg gyerekek és serdülők körében tapasztalható. Általában ezt szokták bevetni, elsősorban a szüleik ellen, ha az akaratukat szeretnék érvényesíteni.

A hisztéria másik változatát a szomatoform zavarok közé sorolják. Ekkor a beteg súlyos lelki nyomásnak van kitéve, és ezt képes fizikailag is reprodukálni, azonban a kettő közti összefüggést vizsgálatokkal nem lehet alátámasztani. Konkrét tünetei lehetnek a zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom. Főleg akkor jelentkezhet a hisztéria ezen válfaja, ha valamilyen súlyos trauma, élethelyzeti válság éri az embert és ekkor szomjazik mások figyelmére, törődésére. Ugyanakkor ellentétben a hisztivel, a fent megnevezett tüneteket nem tudatosan produkálja.

A diagnózis felállítása után, a kezelés elsősorban pszichoterápiával, meditációval, relaxációs technikákkal történik. Emellett fontos a kiváltó okok felismerése és azok megoldásán való munkálkodás, a rendszeres sportolás, ami kiváló stresszoldó módszer.

A pánikroham egy sokkal súlyosabb betegség, amihez testi tünetek is járulnak. Elsősorban fiatal nőknél jelentkezik, akik nagy stressznek vannak kitéve, akiket súlyos trauma, katasztrófa ért. Tünetei többek között fulladás, légszomj, izzadás, erős szívdobogás, remegés, mellkasi fájdalom, félelem- és halálérzet. Egy-egy roham váratlanul jelentkezik, ami felerősíti a betegség öngerjesztő folyamatát: mivel kiszámíthatatlan, mikor tör rá a betegre, az egyén már előre fél, szorong, hogy majd a legrosszabb pillanatban jelentkeznek a tünetek. És mivel erre koncentrál, előbb-utóbb valóban bekövetkezik önbeteljesítő jóslata. Egy érzelmi spirálról beszélhetünk tehát, amiből nagyon nehéz kikerülni, és amihez külső segítség igénybevételére van szükség.

A kialakult pánikbetegség kezelése akkor a legkönnyebb, ha az érintett személy szembenéz azzal, amitől fél, ami kiváltja nála a szorongást. Ha tisztázza magában ezeket a tényeket, és felkészül a lehetséges kimenetelekre, már nem fogja váratlanul érni az adott szituáció és rá fog jönni, hogy nincs mitől tartania.

Emellett persze elengedhetetlen az orvosi kivizsgálás és kezelés, a család, rokonok, barátok támogatása, hasonló rohamokat átélt sorstársak közösségéhez való csatlakozás, ami további erőt és egy új életszemléletet ad.

Ha időnként tapasztalod magadon a fent említett tüneteteket, előzd meg a betegség kialakulását!   Amennyire lehet, kerüld a stresszes helyzeteket, étkezz egészségesen, sportolj rendszeresen, és használd az Alpha-Stimet. Mindezek segíteni fognak abban, hogy másként tekints az életre és csak az igazán fontos dolgokkal foglalkozz!