Pánikban a pániktól – avagy hogyan ne kerülj ördögi körbe!

Pánikbetegség kezelése Alpha-Stim készülékkel

A pánikbetegség kezelhető

Sajnos, a mai  rohanó világunkban egyre több, úgynevezett „civilizációs zavarral” kell megküzdeni. Ilyen betegségek, vagy inkább, ahogyan a tudományos szaknyelv fogalmaz: „zavarok” közé tartozik a pánikbetegség, vagy pánikzavar. Sajnos ez az egyik leginkább elhanyagolt, és leginkább nehezen kezelhető pszichiátriai probléma. Felismerni annyira nem nehéz a tünetek alapján, inkább az a gond, hogy azok az emberek, akik a pániktól igazán szenvednek, nehezen elérhetőek, nehezen megközelíthetőek, gyakran elutasítóak a szakmai beavatkozásokkal szemben.

Hiszen a pánikbetegek éppen azok, akik félnek a tömegtől, félnek a hatalomtól, de gyakran még az utazástól is: van, akit éppen a gépkocsiban kap el a bezártság-érzet, legtöbben pedig mindenféle tömegközlekedési eszközökön lesznek rosszul; különös tekintettel azokra a közlekedési eszközökre, amelyek nem a felszínen közlekednek, vagy amelyekből nehezebb kimenekülni. Illetve akkor lehet még rosszullétre számítani, ha nagyon tele van, nagyon zsúfolt a terület. Hogyan is lehetne segíteni nekik, hogyan is küldhetnénk rendszeres kezelésre, terápiára, vagy akár kórházba ezeket a pácienseket, vagy éppen téged, akiknek az állapotán bizonyosan ront az intézménybe, tömegbe kerülés vagy a bejárás?

Pánikzavaros páciensként könnyen kerülhetsz ördögi körbe, 22-es csapdájába, éppen saját magad és a betegséged által. Hiába próbálsz szabadulni a problémától, éppen ezekkel a próbálkozásokkal kötöd még jobban gúzsba magad. Aki pánikrohamoktól szenved, és rendszeresen elkapja őt ez a szituáció, már attól is elkezd félni, hogy nehogy újra elkapja őt egy pánikroham, emiatt elveszítse az önkontrollját, vagy akár halálfélelme is legyen. Sokan pedig attól félnek leginkább, hogy, mivel egy-egy pánikroham igencsak kellemetlen látvány, ezért megszégyenülnek az emberek, ismerősök előtt: ettől természetesen csak még inkább nem lesz kedvük vagy erejük nagyobb tömegben tartózkodni. Sok pánikzavaros ezért már inkább nem is megy el otthonról, de azt is nagyon nehezen viseli, ha váratlanul meglátogatják, főleg, ha idegenek. Sokan emiatt nem tudnak dolgozni sem, esetleg csak otthonról, de mivel az Internet világában a nyilvános megszégyenítéshez már nem kell fizikailag jelen lenni, ezért ez is nehézkes nekik. Pánikzavarosként tehát gyakran beszűkíted a saját kis világodat, megszakítod a kapcsolataidat.

Hogyan lehet elkerülni az ördögi körbe való kerülést?

Nos, nyilván az üdvözítő megoldás egy, esetlegesen akár több éves, a pánikbetegség pszichoterápiás kezelése lenne, súlyos esetben némi pszichiátriai kórházi kezeléssel, gyógyszer-beállítás idejére elkerülhetetlen bent fekvéssel, megfigyeléssel tarkítva. Fentebb említett okokból, és esetleg infrastrukturális vagy anyagi gondok miatt ez nehézkes lehet. Addig is nagyon fontos dolog, hogy ne szégyelld a problémádat: beszélj róla az ismerőseidnek, kérj tőlük segítséget is akár, hiszen ez ma már sajnos egy nagyon gyakori gond, amit nem szabad szégyellni, hiszen bárkivel megtörténhet.

Ameddig pedig egy kis motiváció szükséges ahhoz, hogy felvedd a telefont, vagy szóba állj valakivel, addig használd ki bátran az Alpha-Stim segítségét, hiszen elindíthat téged a fellélegzés felé vezető úton, és rátalálhatsz egy újabb, örömtelibb életet élő önmagadra!