Miért szorongunk? És mikortól tekinthető ez már kórosnak?

Mindenki életében lehetnek olyan helyzetek vagy pillanatok, amikor úgy érezheti, hogy idegesebb, rosszabb kedvű, mint bármikor máskor. Teljesen természetes, sőt megfelelő, az élettel összeegyeztethető reakció ez.

Szorongás kezelése

Bár a félelem és a szorongás egy bizonyos mértékben előnyünkre válhat, a túlzott szorongás ronthat az életminőségünkön.

Nem tekinthető például kórosnak az, ha izgulsz egy-egy nehezebb vizsga vagy számonkérés előtt, egy állásinterjú, egy nagyobb orvosi beavatkozás, vagy egy nagyobb családi esemény, például az esküvőd előtt. Nem feltétlenül szorulsz szaksegítségre akkor, ha olyan probléma vagy gond miatt izgulsz, vagy félsz tehát, ami valóban be fog következni, illetve már most ténylegesen jelen van az életedben. Ha bármilyen formában, kézzelfoghatóan veszélybe került az addigi életviteled. Például, ha elveszíted szeretett állásodat, esetleg egy szeretett hozzátartozódat. A gyász sem kóros még önmagában, sőt, az a szerencsésebb eset, ha van lehetőséged megfelelően, méltóképpen gyászolni.

Maga a félelem, az izgalom, sőt tulajdonképpen bizonyos stresszre adott reakciók is normálisnak mondhatóak tehát. Sőt, bizonyos szinten hasznosak is, hiszen nem véletlenül alakultak ki, és nem véletlen az sem, hogy még nem szelektálódtak ki. Az emberbe, sőt minden élőlénybe bele vannak kódolva ezek, azért, hogy észleljék a veszélyt, és megfelelően tudjanak rá reagálni. Mindnyájunkban ott az ősi ösztön, ami ilyenkor azt súgja: „harcolj vagy menekülj”, ha pedig egyik sem lehetséges, akkor tettesd magad halottnak, azaz „fagyj le” (ebből alakult ki vélhetően később a pánikbetegség, hiszen a civilizált világunkban már túl gyakran találkozhatnak ilyen helyzetekkel). Szóval a félelem és a pánik egy bizonyos szintig normálisnak tekinthető.

A baj akkor van, amikor nem feltétlenül egy konkrét életesemény, vagy konkrét élethelyzet okozza már a félelemérzést. Ha már szinte állandóan, szinte mindentől félünk, vagy ha olyasmitől félünk nagyon, ami nem megalapozott, illetve ha ez az érzés már lerontja a mindennapi életvitelünket. Ha tehát valóban „nincs miért félnünk”, azaz nem körvonalazott a félelmünk, akkor baj van. A megfelelően képzett szakember – személyes konzultáció után felállított – diagnózisa alapján lehetséges, hogy generalizált szorongásról, különböző fóbiákról vagy pánikbetegségről, vagy bármilyen más, ezekhez hasonló, pszichiátriai kórképről van szó. Ezek komoly problémák, komolyan is kell venni őket! Ha úgy érzed, hogy fennáll nálad valamelyik, mindenképpen érdemes felkeresned egy szakembert!

Ameddig pedig a szakemberhez eljutsz, illetve olyan helyzetekben, amiket nem tudsz kikerülni a terápia befejezése előtt, vagy ahol fennáll a veszélye annak, hogy esetleg szorongani fogsz, esetleg pánikrohamod lesz (például a mozgólépcsőn, vagy bármilyen nagyobb tömegben, esetleg orvosi beavatkozás, vagy vizsga előtt), hasznos lehet, ha van nálad Alpha-Stim készülék. Az Alpha-Stim egy egyszerűen kezelhető, gyógyszer- és hormonmentes segítség a szorongó, depressziós, pánikzavaros emberek hétköznapjainak megkönnyítésére, egy szélesebb spektrumú életvitel elérésére, egy kiegyensúlyozottabb életre.

 

Itt találod a részleteket az Alpha-Stimről AID-ről, mely kiváló segítő a szorongás kezelésében!