Koponya stimuláció (CES)

Az Alpha-Stim CES feltételezett hatásmechanizmusa

A CES kezelés során fülcsipeszek segítségével 1,5 milliampernél kisebb áramot vezetnek közvetlenül az agyba 20–60 percen keresztül a depresszió, szorongás és az álmatlanság kezelése céljából.

Hogyan működik az Alpha-Stim® készülék?

A már publikált kutatási eredmények és a még folyamatban lévő kutatások alapján az Alpha-Stim® készülék által generált hullámforma aktiválja az agytörzs bizonyos idegsejtjeit (1. ábra). Az idegsejtek ezen csoportja szerotonint és acetilkolint állít elő, amely vegyületek hatással vannak a környező és a távolabbi idegsejtek kémiai aktivitására. Ezek az agytörzsi idegsejtek felelősek az agy felé futó afferens idegpályák, illetve a gerincvelő felé futó efferens idegpályák szabályozásáért. Az Alpha-Stim® technológiával módosítható egyes agytörzsi idegsejtek elektromos és kémiai aktivitása, ezáltal növelhető vagy csökkenthető bizonyos neurológiai rendszerek aktivitása. Ez az ún. neurológiai finomhangolás, vagyis neuromoduláció, amely abból ered vagy azzal jár együtt, hogy az agy egy bizonyos aktivitási mintát mutat, azaz az EEG-vel is észlelhető, ún. alfa-állapotba kerül.

Ezt az állapotot általában a nyugodtság, ellazultság és fokozott koncentrálóképesség jellemzi. A neurológiai hatásmechanizmus, amely az alfa-állapotban érvényesül, csökkenti a stressz hatásait, a nyugtalanságot, stabilizálja a hangulatot, és csökkenti bizonyos fájdalomtípusok érzetét és érzékelését.

Az Alpha-Stim® hatása már egyszeri kezelés után is megmutatkozhat, mint ahogy azt az fMRI, LORETA és EEG hatásmechanizmus-vizsgálatok, illetve az orvosi, pszichológiai és fogorvosi, kettős vak, random módon kontrollált klinikai vizsgálatok is bizonyítják, lásd Kutatások menüpont.

Az ismételt kezelések fokozták e hatások relatív erősségét és időtartamát. Egyes esetekben a kiváltott hatás stabil maradt, ami arra enged következtetni, hogy az Alpha-Stim® technológiával tartósan visszaállítható az idegrendszer normális működése.

Az Alpha-Stim hatására növekedik a Serotonin termelés

Az Alpha-Stim működése és hatásmechanizmusa.