A depresszió egyértelmű tünetei – és a lehetséges kezelési módok

A depresszió diagnosztizálása sokszor azért is nehéz, mert a köztudatban nem alakult ki egy kristálytiszta kép róla. Gyakran összekeverik a rosszkedvvel, szomorúsággal, lehangoltsággal. A jó hír, hogy ezek nem kóros állapotok, nem szükséges velük orvoshoz vagy pszichológushoz fordulni. A rossz hír viszont, hogy ezen félreértések miatt sokszor azok is háttérbe kerülhetnek, akik valóban depressziósak.

Mi tehát a major (súlyos, elmélyült) depresszió diagnózisa?

A baj akkor van, ha a levertség, rosszkedv, bénultság, fásultság állandósul, esetleg nem is feltétlenül köthető konkrét életeseményhez. Az alábbi tünetek már súlyos depresszióra utalnak:

Depresszió kezelési lehetőségei

  • Amikor még a felkelés is nehéz, illetve ha értelmetlennek érzed, hogy felkelj, hogy eltöltsd a napodat valamivel.
  • Amikor nincs kedved élni, ha nem érzel semmi motivációt a mindennapi tevékenységedhez.
  • Amikor semmi nem okoz örömet: senki és semmi nem tud igazán, őszintén megmosolyogtatni.
  • Amikor legszívesebben egész nap csak aludnál, vagy feküdnél az ágyban.
  • Amikor nehezen tudsz odafigyelni valamire, ha nehéz a koncentráció. Ha nehéz visszaemlékezni valamire.
  • Amikor úgy érzed, hogy nem szeret senki, hogy nem kellesz senkinek, hogy kevés vagy, hogy ronda vagy, hogy értéktelen vagy.
  • Amikor zavart érzel a szexualitásodban.
  • Amikor már testi tüneteid is vannak:erős fejfájás, alvászavar: aluszékonyság vagy éppen álmatlanság, evési-emésztési zavar, étvágytalanság vagy éppen falásrohamok, rossz emésztés, székletürítési zavarok, levertség, rendellenes vérnyomás, rossz közérzet, gyengeség, szédülés, ízületi- vagy végtagfájdalom. Hölgyek esetében rendszertelen havi ciklust is okozhat.

Fontos még tudni, hogy a depresszió halmozódhat, „öröklődhet” a családban is, ha valakinek volt, nálad is nagyobb az esélye!

Ha ezek közül legalább 5 tüneted legalább 2 hétig fennáll, akkor érdemes már mindenképp orvoshoz fordulnod.
Ez a felsorolás arra jó, hogy elképzelésed legyen, mi ez, és könnyebben fel tudd ismerni, ha bajban vagy és szakembert kell felkeresned.

Mit tehetünk tehát azért, hogy könnyebben kimásszunk a gödörből?

Természetesen az elsődleges javaslatunk, hogy keress fel egy pszichológust vagy pszichiátert a kialakult depresszió kezelésére! Ne aggódj a pénz miatt! Ha szerencséd van, akár társadalombiztosított szolgáltatást is találhatsz, illetve az is lehet, hogy összesen mindössze néhány találkozóra lesz szükségetek, és máris nagyságrendekkel javulni fog az életminőséged!

Amit magadért meg tudsz tenni, az bizony az orvosok gumicsontja: az életmódváltás.

Legyél sokat levegőn, napfényben, ezáltal sok D-vitaminhoz jutsz! Válassz egy hobbit! Mozogj sokat! Nevess sokat! Tölts minél több időt számodra kedves emberek társaságában! Amit pedig nem tudsz befolyásolni, azt fogadd el, engedd el! Mindezekben segít az Alpha-Stim, mely egy teljesen ártalmatlan, hormonmentes, gyógyszermentes megoldás a mindennapi problémák enyhítésére. Mindig kéznél van, azonnali segítséget nyújt, szinte észrevétlen. Ráadásul könnyen és gyorsan beszerezhető a honlapunkon. Élj vele bátran!