Az alvászavarok következményei

Valószínűleg egyetlen felnőtt sem él a bolygónkon, akit valaha az életében nem ért volna még el az alvászavar vagy álmatlanság. Sajnos ez a probléma a gyermekek körében is egyre „népszerűbb”, összességében elmondhatjuk, hogy a lakosság alvásminősége messze az optimális alatt van. Egy öt évvel ezelőtt, Angliában készült felmérés kimutatta, hogy az ottani lakosság 30%-a (kortól és nemtől függetlenül) szenved alvászavarokban. Bizony ez zavarba ejtően magas arány.

Milyen következményei vannak az alvászavarnak?

Alvászavar következményei

Természetesen ha egyszer-egyszer nem tudunk aludni éjszaka, vagy átélünk egy időszakot, amikor valamely külső vagy belső oknál fogva rendszeresen felébredünk az éjjeli vagy hajnali órák során, az aggodalomra nem ad okot. Ugyanakkor, ha heteken, hónapokon, vagy esetleg éveken át alvászavarokkal küzdünk, az nagyon komolyan befolyásolja az életminőségünket és hosszabb távon krónikus szervi problémákat is okozhat.

Az alvászavarok rövid távú következményei

Az alvászavarok oka, de következménye is lehet a permanenssé váló fokozott testi és lelki izgalom, vagyis egy állandósuló stresszhelyzet, amely rendkívül kimerítő. Ugye a rossz alvók számára természetes az álmosság és fáradtság, ugyanakkor emellé egy állandósuló rossz közérzetre, „mérgezettség-érzésre” is számíthatnak (hasonló a másnaposság érzéséhez). Ennek oka, hogy az éjszakai órákban a szervezetünk a méregtelenítés munkáját végzi amíg pihenünk, ha azonban az alvás elmarad, a folyamatok sem tudnak maradéktalanul lezajlani.

Az álmatlanságban szenvedők már rövid távon is beszámolnak fejfájás vagy migrén kialakulásáról, a koncentrációs képesség csökkenéséről, a rossz hangulat, depresszív, nyomasztó gondolatok felbukkanásáról. A pihenés és feltöltődés hiánya már rövid távon is felborítja a szervezetünk védekezőképességének működését, így hajlamosít arra, hogy könnyebben elkapjunk különféle fertőzéseket.

Az alvászavarok hosszú távú következményei

Az éveken keresztül tartó kialvatlanság komoly károsodásokat okozhat az idegrendszerben, valamint a szív- és érrendszer területén. A kialvatlanság fokozza a depresszióra való hajlamot és növeli a balesetek bekövetkezésének esélyét is. A rossz közérzet, a fáradtság és a különféle krónikus betegségek az egész életminőséget rontják, hatással lehetnek a munkahelyi teljesítményünkre és párkapcsolati problémákat is okozhatnak.