A pánikbetegség előzményei

A pánikbetegség súlyos krónikus betegség, amelynek mind testi, mind lelki okok állhatnak a hátterében. Vannak azonban olyan jellemzők, amelyeket a regisztrált pánikbetegek nagy százalékánál meg figyeltek, így akár hajlamosító tényezőként is figyelembe vehetjük őket. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat!

A fulladásos tünetekkel járó pánikroham vizsgálatakor azt találták, hogy az érintettek 77%-ának volt az élete során olyan élménye, amely súlyos légszomjjal, „majdnem megfulladás”-sal járt. Ilyen

lehetett egy szerencsétlen vízben szerzett élmény (félrenyelés, lenyomták a víz alá, rossz módszerrel tanították úszni stb.), gyermekkori játék közbeni rossz élmény (sokáig csikizték és légszomja volt, párnát tettek a fejére játék közben), de akár valódi fojtogatás is.

A pánik kutatások során kiderült, hogy a gyermekkori frusztrációk és traumák nagy szerepet kapnak a betegség későbbi kialakulásában. Az édesanya halála, a szülők válása, vagyis egy a gyermeket nagyon mélyen érintő elválás-konfliktus az átlagoshoz képest többszörös eséllyel okozhat később fulladásos tünetekkel járó pánikrohamokat.

Érdekesség, hogy az említett esetekben az a közös, hogy mind a fulladás, mind az ilyen jellegű veszteségélmények fokozzák az agy szén-dioxid-érzékenységét, amely emléknyom-előhívás (imprinting) révén előidézhet pánikrohamot.

A rossz élményeken túl meghatározóak a tanult viselkedésbeli reakciók is. Ha a szülők túlzottan féltők voltak, a felnövekvő gyermek is túlzott aggódással fog viseltetni saját testi jelei iránt, így könnyebben veszíti el a fejét, ha pszichoszomatikus tüneteket észlel magán.

A szeparációs szorongás okozta lelki sebek, illetve az, hogy az ember képtelen megfelelően képviselni a saját érdekeit (nem tudja az őt fenyegető veszélyeket kellő távolságtartással kezelni), szintén fokozza a pánikrohamok kialakulásának esélyét.

Gyakori, hogy az első pánikroham megtörténte előtt a beteg fokozott nyomásnak volt kitéve, stresszes időszakot élt át vagy komoly trauma/veszteség érte. Ugyanilyen jellegű eseményeket, ha a gyermekkorban élt át, azok szintén okozhatnak felnőttkori pánikot, úgy hogy a gyermekkori szituációkba „visszarepítő” eseményekkel vagy illatokkal, ízekkel, tárgyakkal találkozik az illető.

Az Alpha-Stim AId számtalan esetben bizonyította már hatékonyságát a pánikbetegség gyógyszermentes leküzdésében!