8 módszer, hogyan győzzük le a szorongást állásinterjú előtt

Állásinterjú előtt még az egyébként magabiztos jelentkezők is szoronghatnak, hiszen sok múlik a megmérettetésen, kiváltképp, ha hónapok óta keresünk már munkát, és a megpályázott pozíciót nagyon is el tudnánk képzelni magunknak. A szorongás jelentősen leronthatja a teljesítményünket, így érdemes mindent megtennünk a felszámolásáért, például az alábbi 8 módszer alkalmazásával.

Hogyan győzzük le szorongásunkat

Hogyan győzzük le szorongásunkat

  1. Képzeljük el a sikert. Nem elég, ha pozitívan gondolkozunk, és bízunk magunkban: üljünk le egy csendes helyen, hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogyan zajlik majd le az interjú, az elejétől a végéig. Éljük át a sikert, engedjünk utat az elégedettségnek és az örömnek.
  1. Aludjuk ki magunkat az előző éjszaka. Lefekvés előtt már ne memorizáljuk az önéletrajzunk legfontosabb pontjait vagy a várható kérdésekre adandó válaszainkat, álmosan már úgysem fog olyan jól az agyunk.
  1. Indulás előtt mindenképp reggelizzünk, és ne vigyük túlzásba a kávéfogyasztást. Ha közel van a cég irodája, és az időjárás is engedi, inkább sétáljunk, mint buszozzunk: a friss levegő segít enyhíteni a szorongást.
  1. Zárjuk ki a stresszt növelő tényezőket. Ahhoz, hogy ne kelljen amiatt aggódnunk, hogy elkésünk vagy eltévedünk, nézzük meg a térképen, hogyan juthatunk el az irodába, és mikor kell elindulnunk. Válasszuk ki előre, mit veszünk fel: ruházatunk legyen elegáns, de kényelmes.
  1. Nézzünk utána alaposan a cég tevékenységének, illetve készüljünk fel a válaszainkból, hogy az interjúztató egyetlen kérdése se hozhasson zavarba.
  1. Ne kedvtelenítsük el magunkat feleslegesen: a negatív gondolatokat („Nem vagyok elég jó erre a munkára”, „Nem is kellett volna jelentkeznem”, „Úgysem fognak felvenni”) űzzük ki a fejünkből.
  1. Tegyünk fel mi is kérdéseket az interjúztatónak, ne csak az interjú végén. Így az esemény jobban hasonlít majd egy jó kedélyű beszélgetéshez, mint kihallgatáshoz, és a szorongásunk is enyhül.
  1. Bár valóban fontos, hogyan szerepelünk az állásinterjún, az életünk nem függ tőle. Ne ijesztgessük magunkat olyasmivel, hogy „Ez az utolsó lehetőségem” vagy „Ha ide sem vesznek fel, akkor sehova”.

Ha a fentiek ellenére sem sikerül úgy szerepelnünk az interjún, ahogy szerettünk volna, és nem nyerjük el az állást, ne keseredjünk el: tisztázzuk a hibáinkat – akár kérdezzünk rá a HR-esnél, miért nem mellettünk döntött a cég –, hogy legközelebb elkerülhessük őket.